Cumhurbaşkanı Erdoğan Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın arkası sıra millete seslendi: (1)

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, Mardin ve Gaziantep’teki trafik kazalarına ilişik “Yapılan soruşturmalar neticesinde failler karşı gereken işlemler yapılacaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın arkası sıra millete seslendi.

Sözlerine, Gaziantep ve Mardin’birlikte meydana gelen gidiş geliş kazalarında hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Erdoğan, bu belalar ile Rize’deki kazada yaralanan vatandaşlara Allah’tan iflah diledi.

Gaziantep ve Mardin’deki kazaların tüm boyutlarıyla soruşturulduğunu tamlayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Biz, ülkemizin dört bir yanında vatandaşlarımız güvenle, konforla, aceleten istedikleri yerlere gidebilsinler, geri hizmet hizmetler kıvrak sürdürülebilsin diyerek Cumhuriyet Altını tarihinin yeryüzü iri eriştirme yatırımlarını yaptık. Buna karşın böyle kanı almaz facialarla karşılaşmaktan kıran üzüntülüyüz. Yapılan soruşturmalar neticesinde failler üzerine gereken işler yapılacaktır. Bunanla kalmayacak, analog kazaların bire bir elan yaşanmaması üzere gidiş geliş ve vasıta güvenliği özellikle tutmak amacıyla seçkin alanda ihtiyaç duyulan tedbirleri belirleyerek süratle uygulamaya geçireceğiz. Attığı herhangi bir adımı ‘İnsanı yaşat ki fehamet yaşasın’ ilkesine göre belirleyen tıpkısı hükümet adına ‘Önce insan’ anlayışıyla bu meselenin üstelik üstesinden gelmekte kararlıyız. Araçla yahut eğreti kendisine trafiğe sâdır vatandaşlarımızı bir el daha kurallara harfiyen riayet etmeye, fert ve servet güvenliklerini tehlikeye atacak temas türlü davranıştan ırak durmaya nida ediyoruz.”

Kazalarda ağır sıklet mağduriyetlerin hezel konu su olduğunu anlatım fail Erdoğan, “Bunun amacıyla bile lüzum celal kendisine 250 (bin lira) pozitif 50 (bin liralık) Ev ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, bunun yanı sıra firma, 250 (bin teklik) bile onların desteğiyle bu olayda hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerine bu desteği sağlamış oluyoruz.” diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Allah’tan Türkiye’yi ve milleti herhangi bir cins kazadan, afetten, musibetten sahabet etmesini diledi.

“Vatandaşlarla hasret giderdik”

Akıbet bakanlar kurulu toplantısından bu yana Türkiye ve milleti ilişik takatli haddinden fazla emek yaptıklarını belirten Erdoğan, Erdemli Askeri Şura Toplantısı’nda Yağız, Bahir ve Hava Kuvvetlerindeki terfileri görüşüp karara bağladıklarını, arkası sıra bile görevlendirmeleri yaptıklarını hatırlattı.

Şanla, şerefle yürüttükleri görevlerini başarıyla tamamlayarak emekliye ayrılan bilcümle komutanlara Türkiye’ye olan hizmetleri nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, eskimemiş rütbeleri ve görevleriyle Türkiye’ye çok yüce hizmetlerde bulunacaklarına istekle inandıkları subaylara başarılar diledi.

Salgın döneminde site ziyaretlerini seyrekleştirdiği için sağlam haddinden fazla ile 2-3 yıldır gitmediğini dile getiren Erdoğan, ayrımsız süredir hafta sonlarını olabilir olduğu kadar kent ziyaretleriyle değerlendirmeye himmet gösterdiğini söyledi.

Bu çerçevede 6 Ağustos’ta Kocaeli’ni konuşma ettiklerini, burada hisse senedi dünyasıyla tıpkı araya geldiklerini, toplu açılış töreninde vatandaşlarla buluşup özlem giderdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Bizleri bağrına basan vatandaşlarımızla hasbihal etmenin birlikte, yatırım tutarı 8,5 milyar lirayı sabık yüzlerce eserin bile şişman açılış törenini gerçekleştirdik.” dedi.

“Kuma değerlerimize odaklı icraat yürüteceğiz”

Dünyanın en hoşgörülü 6’ncı diplomatik misyonuna sahip ülkesi namına, seçme sene büyükelçileri Türkiye’de tıpkı araya getirerek kapsamlı istişareler yaptıklarını, bu arada kullanılmamış hedefler belirlediklerini kaydeden Erdoğan bu sene, “2023 ve Ötesinde Düşüncesiz ve Şefik Türk Diplomasisi” temasıyla planlı toplantı zımnında 8 Ağustos’ta büyükelçilerle geçmişten bugüne uzanan ve geleceği kucaklayan izan turu yaptıklarını aktardı.

Cumhur Reisi Erdoğan, “Acun 5’ten büyüktür” diyerek ifade ettikleri toptan dalavere sistemindeki değişimde Türkiye’yi doğruluk ettiği yere çıkarma mücadelelerini diplomatlarla başarıya ulaştıracaklarını vurguladı.

Hüseyin Gazi Vakfı Dergahı’nda Alevi Bektaşi vatandaşlarla Aşure Ayı orucunu açıp, sevgi ettiklerini hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’nin ve Türk milletinin ayrılmaz bir parçası adına gördüğümüz canlarımızla önümüzdeki dönemde henüz andıran, hasbi ve kuma değerlerimize odaklı çalışmalar yürüteceğiz.” dedi.

Türkiye’nin dünyanın önde mevrut bahir araştırma filosu sahibi tıpkı talih haline geldiğinin konkre örneklerinden olan Abdülhamid Han Gemisini Sazak Taşucu’ndan Antalya Gazipaşa açıklarındaki görev namına uğurladıklarını anımsatan Erdoğan, şunları rapor etti:

” Karadeniz’da keşfettiğimiz 540 bilyon metreküplük doğal gaz sevincimizi kullanılmamış müjdelerle taçlandıracağımıza inandığımız bu araştırma gemimiz bir zamanda Akdeniz’deki haklarımızı ve çıkarlarımızı savunma idealimizin da tıpkısı sembolüdür. Bu fena hâlde gönderi töreninin arkası sıra Akkuyu’daki çekirdeksel santral inşaatımıza her an incelemelerde bulunduk. İnşallah bu santralin ilk ünitesini önümüzdeki yıl devreye alarak ülkemizi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarma önünde eskimemiş aynı aşama daha atacağız.”

“Muhteşem enfrastrüktür kurduk”

Konya’dahi düzenlenen, 56 değişik ülkeden sporcuların katıldığı 5’inci İslami Tesanüt Oyunlarının açılışını yaptıklarını belirten Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta görünmek üzere çokça sayıda heybet ve hükümet başkanının açılışına katıldığı İslami Dayanışma Oyunlarının, sporun, dostluğu ve kardeşliği birleştirici, bütünleştirici, takviye edici vasfına katkıda bulunmasını diledi.

Balkanlardaki arkadaş ve kardeş ülkelerle mail ilişkileri sürdürmeye, bölgede kırılganlığın arttığı bu dönemde özel önem verdiklerinin altını çizen Erdoğan, bu kapsamda 10 Ağustos’ta Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile tıpkısı araya geldiklerini kaydetti.

Reisicumhur Erdoğan, eylülün önceki haftasında üç ülkeyi havi Balkan turuna çıkacaklarını dile getirerek, Slovenya Cumhur Reisi Borut Pahor’u Türkiye’ye resmi ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde misafir ettiklerini anımsattı.

Türkiye’nin bağlı akarsu kaynaklarını faal ve eli nimetli şekilde elde etmek üzere baraj inşasına özel ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Son 20 yılda ülkemize kazandırdığımız 605 eskimemiş hidroelektrik santrali ile baraj sayımızı 703’e çıkararak bu doğrultuda eke mesafeler ikmal ettik. Sulama ve içmece suyu amaçlı barajlarla bu sayının 930’u bulduğunu dahi yayımlamak isterim. Yaptığımız yatırımlar sayesinde ülkemizi hidroelektrik ciddi bakımından dünyada 9’uncu sıraya yükselttik. Su ambarlama kapasitemizi 180 bilyon metreküpün üzerine çıkartarak hem kuraklığa hem dahi hâkim baskınlarına alın balaban tıpkısı enfrastrüktür kurduk. Heybet Su İşlerimizin düzenlediği törenle 11 Ağustos’ta 34 hidroelektrik barajını henüz hizmete alarak, bu alandaki gücümüzü henüz dahi artırdık. Resmen hizmete aldığımız barajlarımızın tıpkısı defa elan ülkemize aynalı olmasını diliyorum.”

(Sürecek)

Share: