Edirne’de ‘Çed Lüzumlu Değildir’ Kararına Karşı Açılan Ülkü Kazanıldı

Edirne Belde Gönüllüleri Derneği, Meriç Nehri’nde cümbüş gösteren beton santralinin ‘sığa artışı ve 4 sayı beton santrali’ yapımı projesi için verilen ‘ÇED zaruri değildir’ kararına alın açtığı davayı kazandı.

Edirne Belde Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Ermiş, “Edirne Kasaba Gönüllüleri Derneği ve kasaba dostlarımızın desteğiyle bu belde talanına hüveyda bap anahtar olan ‘ÇED vacip değildir’ kararına karşı açtığımız davayı kazanmış bulunuyoruz. 2005 yılında hoppadak kum tart ve yatak temizliği düzenlemek için verilen geçici inşaat ruhsatı, 2012’birlikte el değiştirerek kum çakıl taşı tarh kapasitesinin çokça üstünde, beton üretimine, kimyasal kullanımına, çok eğik yapı yapımına büyüklüğünde sınırsızca genişlemişti” dedi.

Aziz’in açıklaması şöyle:

“Edirne Yer Gönüllüleri Derneği adına tıpkısı kum madencilik şirketi aracılığıyla ‘kum çakıl ocağı kapasite artışı ve 4 sayı beton santrali’ yapımı projesine, nehirlerimizi, çevreyi, doğayı, kamu, âdem yararına destek olmak amacıyla 2021 Mart ayında itirazlarımızı yapmıştık. Şimdiki eklenen adıyla iklim değişikliğini ve çevreyi müzaheret etmek görevleri olan Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bizim maharet, bilimsel raporlara dayanarak itiraz ettiğimiz devasa kapasite artışlı, beton santrali ırmak yatağına işlenmiş olan binalara eklenecek olan projeye ‘tıpkısı zararı yoktur’ anlamında ‘ÇED zaruri değildir’ kararını çıkartıvermişti. Oysaki bilim insanlarının, uzmanların verdiği raporlara bakarak ‘ÇED lüzumlu değildir’ kararı vurdumduymaz dönülmez tahribatlara neden olacaktı. Bakanlık için çevreyi destek olmak adına, bunun tıpkı önemi olmalıydı amma maatteessüf göz ardı edildi.

“NEHİR TEMİZLİĞİ DSİ TARAFINDAN YAPILMALIDIR”

Çevreye, ekosisteme ve yağışsızlık dolayısıyla elhak akarsu rejimi dağılmış olan Meriç nehrine vereceği zararların yanında yan munsap çizgisi ve sivri sahası zarfında kalması zımnında bu projenin doğrusu tağyir edilmesi gerekiyordu. söz konusu işletme projesi, kentimizin ortasından güzeşte, binlerce yılda oluşuk, Bakanlığın Trakya Mekân Düzeni Planları’na göre ‘Hassas Ekosistemler’ yerine sınırlı alanda ırmak canlılarını, kayran altı ve üstünü dümbelek dönüşsüz gözdağı etmektedir. Amme yararına çalışması gereken kurumların, Meriç nehrini ‘temizlemek’ hesabına kum tart kisvesiyle hususi şirketlere infirak etmesi akseptans edilemez. Taşkınları engel olmak gayeli nehir temizliği ilmî kriterlerle DSİ tarafından yapılmalıdır. Bu sav sonucu zaman söğütlük şehir ormanında yaşanılan sürece üstelik örnek oluşturacaktır. Söğütlük Şehir Ormanı, kentte yaşayanlar yok sayılarak, içine binalar, beton yollar planlanmak kanalıyla ihaleye çıkarılmıştır. Meriç nehri kıyısında kâin, nehir ile senelerce bitişik yerine yaşamış fakat hangi efsus kim ötede gerekçesiyle aralarına metrelerce beton duvarlar çekilmiş esasen özenle korunması gereken bu düzlük, birileri öyle uygun gördü diyerek budun bahçesi yapılamaz. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği namına bizler doğal yaşamı arkalamak için ünsiyet için başvurduk. Arkası Sıra kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla benzeri hafta boyunca Saraçlar Caddesi’nde stant açarak halkımızla buluşup görüşlerini ve imza desteklerini aldık. Söğütlük Site Ormanı’ndaki yapılaşma ve natür talanını göğüslemek yerine bütün birlikte olmanın gücüyle mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Share: