‘İmalat Sanayinde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Eş Finansman Desteği Programı’ bilgilendirme toplantısı düzenlendi

‘İmalat Sanayinde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Ortak Finansman Desteği Programı’ bilgilendirme toplantısı düzenlendi

BARTIN – Bartın’üstelik, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve KOSGEB ortaklığında ölçülü 2023 Yılı İmalat Sanayinde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Ortak Finansman Desteği Programının terbiye ve brifing toplantısı düzenlendi.

Bartın’de Ticaret ve Uran Odasında planlı eğitim bilimi ve bilgilendirme toplantısına Bartın TSO Başkanı Halil Balık, TSO Genel Sekreteri Ahmet İncekara, BAKKA Yenilikçi ve Rekabetçilik Birim Başkanı Dr. Hakkı Ağır Dolgun, ajans temsilcileri, sanayici ve hareket insanları ile KOBİ temsilcileri katıldı.

Eğitim ve brifing toplantısının açılışında konuşan BAKKA Yenilikçi ve Rekabetçilik Ünite Başkanı Dr. Hakkı Müşkül Toplu, “BAKKA yerine daha geçmiş KOBİ’lere müteveccih mali destek programlarına çıkmıştık. Bu tarzdaki benzeri programı henüz önce ajans adına çıkmamıştık. Türkiye çapında da bu programı Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü yoluyla bu biçim bir program üzere evvel kendisine ajansımızı, Yıldız Küçük Asya Kalkınma Ajansı ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı adına seçildik. Üç ajans kendisine bu programın tayyareci ajansları olduk. Şu anda bu programa önce başlayan ajanslar namına bilgilendirme ve terbiye toplantılarını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Programın içeriği karşı da bilgiler veren Dr. Şişman, “Programımız özetle henüz önceki programlardan ayrımlı yerine tıpkı aracı yapılış kullanarak ve KOSGEB’in finansal kaynaklarını kullanarak henüz huzursuz finansal hamur temini sağlanmasına yönelik tıpkı program. Toplantımız çerçevesinde detaylarını de paylaşacağımız bu programda 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL ortada benzeri itimat kullanımını tıpkı ara bulucu vezneci kullanarak ortaya çıkan finansman değerinin kısaca adına yüzde 90’nı KOSGEB ve ajans adına karşılanması, anne para + yüzdelik 10’luk kısmı ise pres aracılığıyla karşılanmasını içeren tıpkısı program. Bu çerçevede Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta rüçhan gâh sektörler belirlendi. Sektörlerin belirlenmesinde daha geçmiş ajansın yapmış olduğu rekabetçi sektörler analizi ve esasen başvurular konusunda ajansın destek verdiği kuruluşların istatistik analizleri değerlendirildi. Programın güzelce yanı belirlenen sektörlerin rüçhan desteklenmesi temel erek olmakla alay malay bu sektörlerin dışındaki firmalarda referans yapabilecekler. Rüçhan sektörlerdeki firmalar kıymetlendirme aşamasında avantaja erbap olacaklar ancak gayrı sektörlerden bile firmalar başvuruda bulunabilecekler” ifadelerinde bulundu.

Daha sonraları BAKKA Uzmanlarından Rumeysa Yülüme eliyle katılımcılara programın çerçevesi, amacı ve öncelikleri, makul proje konuları, projelerin hazırlanması, referans dönemi, başvuruların değerlendirilmesi kabil muhtelif konularda bilgiler aktarıldı.

Share: