Şırnaklı kadınların dokuduğu halı ve kilimler 4 ülkeye gönderildi

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Şenoba beldesindeki Karı Destek Merkezinde (YOKSULLUK) kadınların dokuduğu halı ve kilimler 4 ülkeye gönderildi.

Şenoba beldesinde Ilçe ve Ahali Eğitimi Merkezi aracılığıyla kurulan ve desteklenen GAYBUBET’da, 3 becerikli belletici ve 12 kursiyer eliyle yörede unutulmaya yüz markajcı halı ve kilimler tabii ipliklerden ulaşmak dürtmek dokunuyor.

Gelen siparişlere göre ayrımlı motiflerle yapılan halı ile Jirki, Kahramanmaraş ve Uludere kilimleri az içi ve dışına satılıyor.

Dokunan halı ve kilimler serencam bire bir yıl içinde Irak, İran, Almanya ve Finlandiya’ya gönderildi.

???????- Fiyatları 10 bin liraya kadar çıkabiliyor

Şenoba FAKIRLIK Koordinatörü Halide Yıldırım, AA muhabirine, merkezde halk sanatları, kıraat yemeni, halı sergi dokumacılığı özellikle gelmek için 9 kursun olduğunu, 9 çevrimli müzakereci ve 50’yi fazla kursiyerle çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Son bire bir sene içre gelen siparişler konusunda halı ve sergi dokumacılığına ağırlık verdiklerini kaydeden Sebep, şöyle konuştu:

“Tamamladığımız son kilim Finlandiya’ya gidecek. Bu, bir ülkeye ikinci siparişimiz. Elan evvel Irak, İran ve Almanya’ya gönderdik. Aldığımız siparişler ve taleple biricik olan ağırşak sayısını ikiye çıkardık. Halılarımızın heves görmesi bizim amacıyla gelgel ve saygınlık verici. Kursiyerler aldıkları sertifikalarla usta çalıştırıcı oluyor. Henüz önceki beldede kankızıl müzakereci bulmakta zorlanıyorduk, şu dakika onlarca can var.”

Halı ve sergi fiyatlarının ölçülere bakarak değişkenlik gösterdiğini nâkil Sebep, 600 liradan başlayan fiyatların 10 bin liraya büyüklüğünde çıktığını dile getirdi.

“Takat benzeri işimiz var”

Merkezdeki idareci öğreticilerden Rahime Alim birlikte “Çelim benzeri işimiz var, ama isteyerek yapıyoruz. Uludere, Kahramanmaraş ve Jirki sergi motiflerinden oluşan türlü desenleri nitelik uyumlarıyla dokuyoruz. Öğrencilerimiz üstelik usta çalıştırıcı seviyesine ulaştı. Artık yaptığımız ürünleri talih dışına gönderiyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş ve çokta yeğleme edilmeyen bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Özellikle elverişsiz dışından ayrımsız sipariş aldıklarında öğrencilerin haddinden fazla mutlu olduğunu ve daha hırsla çalıştığını aktaran Bilen, “Emeklerimizin karşılığını girmek bizi dolgunca hissettiriyor. Bu siparişleri çeşitlendirmek istiyoruz.” diyerek konuştu.

Kursiyer Aynur Babat ise ancak dışından sipariş aldıklarında mutlu olduklarını anlatarak, gelir elde ettikçe motivasyonlarının arttığını bildirdi.

Kursiyer Neslihan Dokunaklı de günde 6 saat halı ve kilim dokuduklarını, emeklerinin karşılığını almanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

Yara, “Merkezde, unutulmaya beniz tutmuş tıpkısı mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Nazik emeklerle halı ve kilimleri yapıyoruz. Bunların ününün büyüklük dışına kadar çıkması büyük benzeri mutluluk.” dedi.

Share: