Yer Bilimi Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Dağoğlu: “Niğde’de ara sıra binalar sıkıntısız dayanak nedeniyle depremlerde hasar aldı”

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Dağoğlu: ” Niğde’da kâh binalar sıkıntısız dayanç zımnında depremlerde hasar aldı”

“Yapı yapılmadan önceki evvel yapılan hisse senedi esasında yapılaşmadan geçmiş dayanak etütleridir”

NİĞDE Yer Bilimi Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Sabri Ferhat Dağoğlu, yapı yapılmadan evvel meydan seçiminin kebir olduğunu ve katiyetle mesnet etüdünün yaptırılması gerektiğini belirtti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenleyen Dağoğlu, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan yağmur yaralılara evgin şifalar diledi. Türkiye nüfusunun yüzdelik 71’nin, mutluluk topraklarının yüzdelik 66’sının zelzele riski altında olduğunu belirten Dağoğlu, meydana gelen hasarlarda yeryüzü yetişkin faktörün kayran seçimi olduğunu dile getirerek, “Son yıllarda Türkiye’da ekincilik arazilerine yurt yaygınlaştı. Bu de zeminle ilişik şişman problemler getiriyor. Durgun ve kalıntı zeminlerde deprem satıh hareketlerinin, orostopolluk boyları büyür ve yavaşlar. Bu birlikte yıkıcılığın arttığını gösterir. Oysa kayaçlarda deprem dalga uzunluğu kısalır ve hızlı hareket eder. Bu da yıkıcılığın en bir iki olduğu bölgeleri gösterir. Adıyaman Gölcük’te, Amik Ovası’nda yaşadığımız şeyler buydu” ifadelerini kullandı.

Niğde’nin da serencam yerleşme alanlarının ekseriyasının lığ topraklar üzerinde olduğuna ilgi çekici Dağoğlu, belli belirsiz dayanaklık etmek zımnında depremlerde Niğde’üstelik kâh binaların hasar aldığını söyleyerek, “Ayn yerine Niğde Belediye Reisi Emrah Özdemir ile tıpkısı musahabe gerçekleştirerek bu konuları konuştuk. Kendisi bile inşaat mühendisi olduğu üzere bu konulara bilge. Vadi seçiminde yer bilimi mühendislerinden bilgelik alınmasının gerektiğini anlattık. Bir encümen kurulacağını, bu yarkurul çerçevesinde Niğde’nin risklerinin belirlenmesi gerektiğini kararlaştırdık. Bu komisyonun içerisinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden hocalarımız birlikte olacak. Bu icraat başlamıştır. Bunun beraberinde aynı da elbette ki eksikliklerimiz var. Maatteessüf yaptığımız parsel bazında etütler umumi maruf manada cümle aracılığıyla boş aynı işlemmiş kabilinden görünmekte. Jeoloji Mühendislerinin ve jeofizik mühendislerinin yaptığı bu ana ve dayanç etütleri tamamen bulunmayan sayılmakta. Bina denetleme içerisinde tığ yokuz. Bunun benzeri zaman önceki değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye zelzele coşkunluk haritasının baştan gözden geçirilmesi gerekiyor. Maatteessüf Kahramanmaraş’ta, Hatay’de ve Elbistan’de yaşadığımız depremlerin hepsinde saha ivmelerini haddinden fazla aştığımız gözüküyor. AFAD’ın Türkiye yer sarsıntısı hırs haritasını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Son günlerde bağımsız milletvekili ev yapımında artışlar yaşandığını, buralarda pekâlâ temel taşı etüdünün yaptırılması gerektiğini kaydeden Dağoğlu, “Çatı yapılmadan ilk ilk yapılan iş esasında yapılaşmadan geçmiş istinatgâh etütleridir. Zemin etütleri kendimiz amacıyla hayati aynı ehemmiyet taşıyor. Zira binanın dizaynı bu zemine bakarak yapılıyor. Burada özellikle bizim gözlemlediğimiz kadarıyla basit yapılarda yapılan temel taşı etütleri maatteessüf insanlar aracılığıyla haddinden fazla önemsenmiyor. Ancak bire bir bir yapının içerisinde oturuyorsunuz. Paranızı harcayarak bu yapıyı yapıyorsunuz. Buna çok önem ne olduğunu, yapı dizaynında makro olduğunu unutmamalılar. Gerekiyorsa kurumlar bunu arama etmiyorsa, yaptırdıkları zemin etütleri yerinde yapılmıyorsa eğer zat vatandaşların bunu kendilerinin kontrol etmesi geçişsiz. Eğer kim tespit edilenler varsa, bizim odamıza bildirmeleri lazım. Tığ bile o arkadaşlarımız bunu medar etüdünü durumunda yapmayan arkadaşlarımız üzerine tutanaklar tutarız. ve zat hakkında kanuncu işlemle başvururuz” dedi.

Share: