Zelzele sonraları Budaklı Kaplıcasında ‘su ve sıcaklık’ artışı yaşandı

Yer Sarsıntısı sonradan Düğümlü Kaplıcasında ‘akarsu ve sıcaklık’ artışı yaşandı

BİTLİS – Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra Bitlis’in Güroymak ilçesinde mevcut Düğümlü Kaplıcasının akarsu seviyesinde yaşanan artışı meydana geldi.

Güroymak ilçesinde sönmüş volkanik Nemrut Dağı eteklerinde bulunan ve bir nice hastalığa gür geldiği söylenilen Budaklı Kaplıcası, gelişigüzel sene yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Budaklı köyünde kırık hattı süresince yeryüzüne çıkarak oluşan kaplıcanın, 6 Küçük Ay tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma sebep olan depremlerin arkası sıra su seviyesinde ve sıcaklığında artış yaşandı. Köyde etkili vatandaşların iddialarına bakarak, Kahramanmaraş merkezli depremlerden önceki kaplıcadaki su seviyesinin alışılagelen seyrindeyken sıcaklığı ise kış aylarında 32 dereceyi buluyordu. Depremden çarçabuk sonra kaplıcanın etrafında mevcut taşlar sular altında kalarak kaybolurken, su seviyesinde ve sıcaklığında ise artma yaşandığı belirtildi.

“30 santim kadar akarsu artışı var”

Depremden sonraları bölgede tetkikat yaptığını dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Âlem Önen, kaplıcadaki su debisinde ve sıcaklığında bir artma yaşandığını söyleyerek, “Çokça ayrıntılı yıllardan beri Nemrut Kalderasını ve İron Sazlığını gözlemlemekteyim. Gözlemlediğimiz bu natürel ortamı bire bir şekilde içerisindeki yabanıl canlıları kaydedip belgeselleştirdiğimiz zamanlar da oldu. Burada ilginç bire bir ebat var. Güzeşte haftalardan bu yana bu bölgede inceleme halindeyiz. Budaklı Kaplıcasında şu zaman bire bir takdir alarak termal sıcaklığına baktık. Sıcaklıkta sabık zamanlara göre artışta 3-4 kademe tıpkısı fark olduğunu gözlemledik. Güzeşte yıl bu mevsimlere bakarak 20-30 santimetrelik su artışı olduğunu görüyoruz. Köylülerin kollar boğulmasın diye niteleyerek akarca havuzundaki intikal hattını delmeden önceki suyun 30 santimetreye büyüklüğünde yükseldiği görülmektedir. Bunu kaplıcanın hatlarından görebilmekteyiz” dedi.

“Kaplıcanın ana ana hattında su çıkış debisinin tehlikeli ayrımsız şekilde arttığı görülmektedir”

Geçmiş yıllarda gözlemlenen kaplıcanın akarsu yokuş noktasında çoğalma yaşandığını tabir eden Önen, “Bağımlı bu artım, depremin önce anlarında henüz faziletli olup köydeki arkadaşların drenajı açması ile su düzeyi bozuk seviyesine ulaşmasa üstelik biraz elan azaldığını görmekteyiz. Sabık haftadan bu yana bölgede tınlamalı ölçümler yapıyoruz. Tıpkı de kaynağın sorti noktasında ciddi derinlik oluşmuştur. 30 santimetre kadar su artışı var. herhangi bir drenajın uğrunda tıpkısı blok olmamasına rağmen 30 santimetre büyüklüğünde tıpkısı çoğalma bulunan. Sabık sene bu mevsimde termal sıcaklığı 32 basamak kadardı. Demin ise 35 ile 37.7 ayrımsız yüzey sıcaklığı olduğunu görmekteyiz” dedi.

“Kaplıcanın esbak ve güncel manasız arasında bayağı tıpkısı ayırt var”

Akarca suyunun ilk kez bu kadar yükseldiğini söyleyen karye sakini Berkan Tören, “Depremden önceki kaplıcaya geldiğimiz zaman suyun bu kadar çok olduğunu görmemiştim. Depremden 2 çağ sonradan geldiğimde kaplıcanın suyu artmıştı. Tahminî 30 santimetre bire bir artım oldu. Geçmiş anlamsız ve şimdiki tırı vırı beyninde bayağı aynı ayırt var. Önceden suyun seviyesi adam boyunu geçmezken şimdi ise suyun fazlalığı kayırıcı boyunu geçiyor. Arkadaşlarımız depremden 2 periyot sonra buraya gelip füru boğulmasın diye yanlarında getirdikleri şişler ile suyun aktığı yönü açtılar. Şu an suyumuz tertemiz ve elan yüzülebilir duruyor” ifadelerini kullandı.

“Depremden önce kaplıcanın suyu çok azdı”

Kaplıcanın etrafında mevcut taşların sular altında kaldığını tamlayan karye sakini Mecnunca Acı bile, “İnanılmaz tıpkısı şekilde depremden aceleten sonra suyun seviyesi yükseldi. Kaplıcanın etrafında bulunan ahcar önceden suyun üzerindeydi deminden ise suyun altında kaybolmuş durumda” diye konuştu.

“Akarsu sabık seneki debisine göre amiyane tıpkı aşkın”

Kaplıcaya onma temin etmek üzere geldiğini anlatım fail Cüneyt Aksoy ise akarsu debisinde çoğalma yaşandığını söyleyerek, “Bu yıl kaplıcada aynı farklılık olduğunu gördük. Akarsu güzeşte seneki debisine göre sıradan tıpkısı fazlalaştı. Suyun altına indiğimiz ahit pahal tıpkı çakıl taşı sürüsünün benzeri anafor yaptığı görülüyor ve aşağıda durulmuyor. Ötede derecede yukarıya çekiyor. Suyun sıcaklığı haddinden fazla evire çevire ve natürel aynı jakuzi görevi görüyor. İnsanların böyle iyice tıpkısı saha olup birlikte bibi zahir gelmediğine çok şaşırıyorum. Yüce ve mübayenet arayanlara kaynak edilebilecek ayrımsız yer” diye niteleyerek konuştu.

Share: