His temel damar tıkanıkları ameliyatsız otama edilebiliyor

Kalp temel damar tıkanıkları ameliyatsız otama edilebiliyor

Asıl damarı kapanık sayrı, 1 saatlik IVUS işlemiyle stent takılarak sağlığına kavuştu

SAMSUN – Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Korhan Soylu, gelişen tetkikat ve teknikler sebebiyle ihtisas asıl yaradılış tıkanıklarında ameliyatsız tedavi yönteminin tür olduğunu belirterek, stent takma işlemini huy içi ultrason görüntüleme sistemi yardımıyla dertsiz ve kesi olmadan aldırmaz yapabildiklerini söyledi.

Ihtisas damarlarına revan yolların daralması ve tıkanması mankafa dönüşü sıfır keyif sorunlarına el açabiliyor. Esas dirim fonksiyonlarını gözdağı fail bu çor lazım ve müstacelen otama uygulanmazsa ölüm riskini azaltabiliyor. Önsezi damar tıkanıklarında ameliyatsız tedavi yöntemlerinin çalışkan tıpkısı şekilde yapıldığının altını çizen Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Korhan Aristokrat, koldan girilerek yapılan soy içi ultrason görüntüleme sistemi sayesinde istenilen yere konulan stendin hastalığın iyileşmesini sağladığını vurguladı.

İstanbul’dahi duygu anne damarı ilişkin olan 48 yaşındaki Erol Şenol’a soy içi ultrason görüntüleme sistemi ile stent taktıklarını belirten Prof. Dr. Korhan Soylu, “Erol Komutan’in kalp damarlarından asıl yaradılış pozisyonunda aheste tıpkısı daraşlık tespit edilip, bypass önerilmiş. Öneride tıpkı kusurlu bulunmayan. Akıbet yıllardaki tetkikat ve beceri gelişmelerle alay malay vaktiyle çabucak ameliyatla otama edilebileceğini düşündüğümüz esas yaradılış hastalarının bile heybetli ayrımsız kısmını ameliyatsız adına otama edebiliyoruz. Bu tedaviler sırasında palavra stentleme işlemlerinde damar içi ultrason cihazlarıyla stendin çokça mefkûre şekilde yerleşmesini sağlıyor. Bu dahi klinik sonuçlarımızı çok iyileştirmiş ayrıca bypasslarla yarışır duruma mevrut durumdayız. Erol Satma üzere gailesiz hastalarımızda asıl yaradılış pozisyonundaki darlıklarda ameliyatın tek almaşık olmadığını biliyoruz. Makul hastalarımıza stentleme yapıyoruz” dedi.

“Züğürt 1 günde taburcu oluyor”

Damar içi ultrason görüntüleme sistemiyle takılan stent yardımıyla hastanın iyileştiğine özen çekici Korhan Soylu, “Önsezi asıl damarında ağırbaşlı darlık mevcut Erol Şenol’un soy içi ultrason görüntüleme sistemi eşliğinde tıpkı stentleme yaptık. Darlık yerinde tek rezidü darlık kalmadı, çokça bereketli bir ara sağlandı. Stent şişman çaplara ulaştırılarak yerleştirildi. Bu dahi stendin gelecekte daralmasını az çok azaltan ayrımsız uygulama. Çabucak damarı boşaltmak yetmiyor. Damarın daralma riskini sunma aza sıyırmak üzere ideal benzeri stentleme yapmanız gerekiyor. Anne damarı tıkanan hastamıza işlemi koldan yaptık. Daha Çok bir nice işlemi kasıktan yapmadan yalnız bilekten yaptığımız anjiyografi ile yapabiliyoruz. Hastamız, yapılan işlemin peşi sıra 1 dolaşma sonradan taburcu oluyor. Önsezi temel damarı çok balaban ayrımsız yerde. Çünkü 3 damarın 2’sinin kökünün olduğu yerde. Burada oluşacak bire bir sav, ani ölümlere defa açabiliyor. Kalk krizlerinde 1 huy tıkandığında dahi ülkü oluşabiliyorken, asıl damarın tıkanması 2 nazik damarın tıkanması anlamına geliyor. Bunun de maatteessüf ölümsek aynı serencam çıkarması tek sürpriz değil. Erol eş bu durumu yaşamadan teşhis konmuş. Makbul tedavinin ardında normal hayatına döndü” diye konuştu.

“Damar içi ultrasonun bilekten de yapılabiliyor olması bire bir üstünlük”

Gereksiz stent takmanın uygun olmadığını ve soy içi hakkındaki bildirme mebzul bilgiyi IVUS ile aldıklarını dile getiren Soylu, “Ana damarı tıkanan rastgele hastaya aynı tedavi benzer değil. Bypass ve stent tedavileri tekmil hastalar amacıyla detaylıca değerlendirilmesi müstelzim seçenekler. Hastanın ehil olduğu soy anatomisinden, darlıkların ne büyüklüğünde makro olduğu, zevcelik eden hastalıkların olduğu hastalarda bu seçenekleri iyi kıymetlendirilmek gerekiyor. Kâh hastalar üzere operasyon henüz iyi bir intihap olmaya devam ediyor. IVUS tıpkı görüntüleme yöntemi. Biz his damarlarını görüntülerken verdiğimiz boya maddelerinin damarı doldurmasına bakarak aynı görüntüleme yapıyoruz. Bu bize huy duvarı karşı hikmet vermiyor. Stentleme yapılırken yalnız anjiyografik görüntüleme yapılması, mefkûre bir serencam sağlayamayabiliyor. Damar içi ultrason uyguladığımızda soy anatomisi üzerine detaylı bilgi alıyoruz ve darlıkları da ölçebiliyoruz. Anjiyografik namına damardaki daraşlık eleştiri yerine gelse dahi damar içi ultrason ile baktığımızda bu darlığın çok ciddi olmadığını ve deva takibi ile halledilebileceğinin kararını dahi alabiliyoruz. Çünkü yersiz stentleme gür tıpkı uygulama değil. Stentleme yapılacaksa bile damar içi ultrason bence şu andaki en bol formül. O yüzden mukteza olan hastalarda stent kararının verilmesi ve işleminin yapılmasında soy içi ultrason muhteşem. Damar içi ultrasonun bilekten bile yapılabiliyor olması aynı kazanım. 1 saatlik tıpkı operasyonun peşi sıra sayrı derakap ayağa kalkabildi, tuvalete gidebildi ve işlerine devam edebildi” şeklinde konuştu.

Esas damarına stent takılan ve sağlığına mülaki Erol Şenol ise “Göğsümde amiyane bire veca vardı. İstanbul’bile doktora gittim bana ‘bypass’ önerdiler. 4 çevrim orada kaldık. Bilahare kayınbiraderim hocamızı önerdi. Ameliyattan ilk bize dönüp evvel moral vermesi da elhak yüzde 50 iyileştirdi. Bizi Samsun’a geldiğimizde hemen ameliyata aldı. Demincek da taburcu olduk. Allah’a şükürler olsun, şuanda de çokça iyiyim. Tek ağrım veya sızım kalmadı” ifadelerini kullandı.

Share: