Bingöl’de gönüllü öğretmenlerden anne dilde eğitim bilimi seferberliği

Bingöl’de fahri öğretmenlerden asıl dilde eğitim bilimi seferberliği

BİNGÖL Bingöl’da İl Milli Yetişek Müdürlüğü ve darülfünun koordinesinde oluşturulan 30 yabanlık fahri öğretmen, 2023-2024 eğitim bilimi ve tedrisat yılında ortaokul öğrencilerinin anne dilleri olan Zazaca’yı seçmeleri üzere okulları mülakat yazar öğrenciler ile görüştü.

Bingöl’dahi İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile üniversite hisse senedi birliğinde 30 gönüllü hoca, 2023-2024 eğitim ve tedrisat yılında öğrencilerin temel dilde yetişek ve talim almaları amacıyla okulları gezerek bilgilendirmeler yaptı. Hem ekol yönetimi hem de öğrenciler ile tıpkı görüşen öğretmenler, öğrencilerin Zazaca ve Kürtçe derslerde ne cins terbiye alacaklarını aktardı. Hazırlanan kitapları tanıtıcı öğretmenler, öğrencilerden de anne dilleri olan Zazacayı seçeceklerinin sözünü aldı. Öğrencilerden Ruken Tunç, Zaza dilini çok sevdiğini ve korunması gerektiğini belirterek, “Ben Zaza dilini çokça seviyorum. Zaza dili benim esas dilim okulumuzda olmasını çok istiyorum. Zaman hocalarımız geldi ve bize tavsiye mektubu etti. Asıl dilimiz kaybolmasın, koruyalım” dedi. Fırat Burkek ise Zazaca dilini unutmayacaklarının altını çizerek, “Zazaca dersini haddinden fazla seviyoruz. Zaman hocalarımız bizi Zazaca ve Kürtçe seçimlik ders için ziyarete geldi. Tığ Zazaca dersini seçeceğiz ve Zazaca’ya sahip çıkacağız, esas dilimizi unutmayacağız” diye niteleyerek konuştu.

4 bin öğrenci eğitim gördü

Bingöl’de 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında 4 bin öğrencinin Zazaca eğitim gördüğünü belirten gönüllü öğretmenlerden Nurullah Algı, “Bingöl’bile zaman İl Milli Yetişek Müdürlüğü ve üniversite koordinesinde yaklaşık 30 şahsiyet bire bir ekiple 45 ortaokul konuşma edildi. Her gittiğimiz okulda ekol idaresi ile sınıfları konuşma ederek Zazaca dersi, kitapları için bilgilendirmeler yapıldı. Kestirmece şuan Bingöl’birlikte 4 bin yaşama Zazaca dersi görüyor, önümüzdeki sene amacıyla balaban benzeri potansiyel var şuan burada. 15 bin ile 20 bin arası aynı gizil var şuanda. İnşallah bu neticeyi 2023-2024 yılında terbiye ve tedrisat yılında hararetli kadromuzla, 5-6-7 ve 8 derslik kitaplarımızda hazır öğrencilerimizin karşısında olacağız” şeklinde konuştu.

Share: