Bakan Muş: “Kaçakçılıkla mücadelede, mecmu 10 milyar liralık mesabesinde habersizce pırtı ele geçirilmiştir”

Tecim Bakanı Mehmet Muş, Gümrük Koruma Görevlisi ekiplerince planlı kaçakçılıkla savaş faaliyetleri neticesinde hep 10 milyar liralık değerinde sinsice eşyanın ele geçirildiğini belirtti.

Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilgili yaptığı sunumda, kullanılmamış çeşit koronavirüs (Kovid-19) koşullarıyla gelişigüzel e-ticaretin eksiksiz dünyada olduğu üzere Türkiye’dahi birlikte şişman aynı ivme kazandığını söyledi.

Geçen yılın önceki 6 ayında kısaca 161 bilyon teklik olan e-ticaret hacminin 2022 yılının aynı döneminde 348 milyar liraya yükseldiğini aktaran Muş, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Üzerine Kanun’de yapılan değişiklikle adaletli ve slayt aynı piyasa organizasyon edileceğini, e-ticaret alışveriş yerlerindeki mahdut, âdeta ve itidalli büyüklükteki işletmeler ile esnafın haklarının korunacağını bildirdi.

Muş, tacir, esnaf ve çiftçinin ekonomik değeri haiz cümle menkul varlıklarını garanti göstererek finansmana erişimini kolaylaştıran Ticari İşlemlerde Menkul Rehni Uygulaması ile tescil edilen sersem sözleşmesi sayısının 64 bine ulaştığını belirtirken, “Bu sözleşmeler ile ticari aktörlerimize 2022 yılında kestirmece 774 milyar lira güvence tutarı karşılığında finansman imkanına ulaşmıştır.” diye konuştu.

Kovid-19’dan hava engel gören esnaf ve sanatkarı yüzde 50 ve yüzdelik 100 repo iskontolu krediler ile desteklemeye devam ettiklerini nâkil Muş, “31 Ekim itibarıyla sene içerisinde kullandırılan repo tenzilatlı kredilerin hep tutarı 56 bilyon lirayı aşmıştır. Ilk Teşrin ayında, Sayın Cumhurbaşkanı’mız yoluyla esnaf ve sanatkarlara yönelik bakir finansman imkanları kamuoyuna duyurulmuştur. Bu bağlamda, Halkbank’tan itimat kullanıp takibe düşenlere 6 aya kadar hoşgörüsüz ödemesiz, 36 taban kadar vadeli, yüzdelik 4 faizli krediyle borçlarını arıtma imkanı sağlanmıştır. Antrparantez, esnaf ve sanatkarların Halkbank’tan kullandıkları kredilerin repo oranları yüzdelik 7,5’e düşürülmüş; itimat arka limitleri işletme kredileri amacıyla 500 bin liraya, envestisman kredileri üzere ise 1,5 milyon liraya yükseltilmiştir.” ifadesini kullandı.

Bakan Muş, eylül sonu bakımından bitiren yargıcı heyetlerine 453 bini aşkın referans yapıldığını belirterek, tıpkısı dönemde 441 bini aşkın başvurunun sonuçlandırıldığını ve kestirmece 900 milyon lira tutarında uyuşmazlığın karara bağlandığını söyledi.

“İhracat beyanname sayısı yüzde 5,6 arttı”

Yılın 10 aylık sürecinde, gümrük idarelerinde muamele gören dış satım beyannamesi sayısının tıpkı esbak yılın bire bir dönemine kıyasla yüzde 5,6 artarak 4 milyonu aştığını aktaran Muş, bu dönemde tahminî 9,2 milyon vasıta ve 108 milyon yolcunun işlemlerinin yapıldığını bildirdi. Muş, Türkgözü, Gürbulak ve Pazarkule gümrük kapılarının modernizasyon çalışmalarının bitmeme ettiğini anlatarak, “Şanlıurfa Gümrük Müdürlüğü, Mersin Laboratuvar Müdürlüğü, Ege Gümrük ve Dış Tecim Nahiye Müdürlüğü, Şırnak/ Silopi ve Hakkari/ Yüksekova lojmanları ile Ceylanpınar Gümrük Kapısı’nın yenilenmesine ilişik proje çalışmaları bütün olup, andıran zamanda inşaat faaliyetlerine başlanacaktır. Balıkesir ve Nizip gümrük müdürlükleri ise 2022 yılında faaliyete önceki olup, önümüzdeki süreçte, Çukurova Havalimanı’nda açacağımız yönetmenlik sayımızı 167’ye yükselteceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Muş, e-münakasa sistemi üzerinden yılın 10 ayında 10 bini çok münakasa yapılarak 1 bilyon lirayı fazla hasılat elde edildiğini ve bu rakamda geçen yılın ayrımsız dönemine göre yüzde 122 artım sağlandığını söyledi.

“30 milyar liralık amme zararının önüne geçtik”

Kaçakçılıkla savaş çalışmalarına ait birlikte bilgelik veren Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milli Tarama Sistemi Projesi (MİLTAR) kapsamında, önce milli tarama sistemimizi Alsancak Limanı’nda faaliyete aldık. Akabinde, yarı çakılı ve etkin tarama sistemlerinin üstelik evcil adına üretilmesi amacıyla çalışmalara başladık ve Savunma Uran Başkanlığımızla tıpkı işbirliği protokolü imzaladık. Ülkemiz, bu proje sebebiyle tarama sistemlerini paradigma yerine üretebilen sadık sayıda ülkelerden biri olacaktır. Tarama Zehir Projemiz ile gümrük kapılarında taranan kurgu ve konteynerlere ilişik x-ray görüntülerini bileşimli zekayı de kullanarak hem merkezde hem da sahada senkronik yerine derakap çözümleme edebilen tıpkısı hep kuruyoruz. Gümrük Sahabet ekiplerimizce yürütülen kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri neticesinde mecmu 10 milyar teklik değerinde gizlice kayıt ele geçirilmiştir. Bakanlığımız bünyesinde fariza eden Akaryakıt Hususi Ekibi’nce bu yıl içerisinde ölçülü çalışmalarda 4 bilyon teklik değerinde algı havai ile 10 milyar teklik değerinde sahte fatura tespit ettik ve 1262 titrem habersizce akaryakıta umum konulmuştur.”

Muş, dış eş yöntemiyle gerçekleştirilen suiistimallerin engellenmesine müteveccih çalışmalar yürüterek 30 bilyon liradan aşkın kamu zararının önüne geçtiklerine bile dikkati çekti.

Uyuşturucu husus kaçakçılığıyla mücadele alanında yürüttükleri çalışmalardan örnekler veren Muş, “Gürbulak Gümrük Kapısı’nda biri 1 ton 18 kilogram başkası 622 kilo görünmek amacıyla tekmil zamanların arz faziletkâr miktarlı nakit metamfetamin yakalamalarını gerçekleştirdik. İstanbul Ambarlı Limanı’nda rekor yakalama kendisine tarihe sabık 2 ton 91 kilogram captagon yakalamasının birlikte esasen İstanbul’bile 338 kilogram, Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda 404 kilo captagon ele geçirdik. Antrparantez, Esendere Gümrük Kapısı’nda 513 kilo eroin yakalayarak son zamanların sunma yüksek miktarlı beyaz zehir yakalamasını yaptık. Mümasil zamanda Gürbulak Gümrük Kapısında 285 kilosu beyaz zehir kalkışmak üzere mecmu 305 kilogram esrar yakalaması gerçekleşmiştir.” dedi.

Ticari kayıt yakalamaları kapsamında 242,4 milyon lira değerinde çaktırmadan elektronik cihazın ele geçirildiğine dikkati calip Muş, “Sair taraftan esrar, akaryakıt, kötü mamulleri ve alkollü bade kaçakçılığı ilkin doğmak için kaçakçılıkla uğraş kapsamında hesaplı operasyonlar neticesinde; 13,4 ton mızrap, 31,9 ton metal yapımında geçer kimyevi, 9 bin 410 titrem akaryakıt, 2,4 milyon paket sigara, 21 milyon nüsha sigara kağıdı ve filtresi, 3,1 milyon skor elektronik sigara, 8 bin 237 ton azık ve kısaca 26 bin nüsha tarihi eser ele geçirildi. Vekâlet namına kaçakçılığa cebin ortaya koyduğumuz tavizsiz mücadeleye önümüzdeki dönemde da kararlılıkla devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Bakan Muş, Helal Denklik Kurumuna (HAK) denklik başvurularının akseptans edilmeye başlandığı Son Teşrin 2019’dan bugüne kadar Türkiye karışma 23 ayrımlı ülkeden 80 akreditasyon talebi geldiğini belirterek, HAK’nın 27 denklik kararı aldığını, akreditasyon güvencesi kapsamındaki helal doküman sayısının 790’ı aştığını söyledi.

“Tecim Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin hep 17,1 bilyon teklik”

Muş, Ticaret Bakanlığının, gaye ve faaliyetleri doğrultusunda kullanılmak üzere, 2023 yılı bütçesinin hep 17 milyar 124 milyon 310 bin liralık olduğunu bildirdi.

Bu tutarın 13 bilyon 335 milyon 123 bin lirasının Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması Programı’na, 1 bilyon 988 milyon 706 bin lirasının Hile ve Destek Programı’na, 1 bilyon 411 milyon 43 bin lirasının Anahtar Dışı Ekonomiyle Mücadele Programı’na, 368 milyon 634 bin lirasının Tüketicinin Korunması, Yayın ve Hizmetlerin Güvenliği ve Standardizasyonu Programı’na, 20 milyon 804 bin lirasının Izlence Dışı Masraflar olarak tahsis edildiğini anlatım eden Muş, soylu erki sınıflandırmaya bakarak, Bakanlığın 2023 yılı bütçe teklifinin 10 bilyon 466 milyon 16 bin lirasının akan transferlere yani büyük ölçüde ihracatçı ve tecim erbabının desteklenmesi ile ait giderlere tahsis edildiğini söyledi.

(Bitti)

Share: