Kayseri’de kooperatifleşen kadınlar çikolata üretip eş bütçesine katkı sağlıyor

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde kooperatif kuran kadınlar, ürettikleri çikolatalarla hem damakları tatlandırıyor hem bile ev bütçelerine destek oluyor.

Vali Gökmen Çiçek’in ilçede istihdamın artırılmasına yönelik Ilçebay Fatih Güner ile yaptığı ziyaret sonucu, karı hanımlarının hem sosyalleşmeleri hem birlikte sağlık elde etmeleri amacıyla kooperatif kurulması kararı alındı.

Yapılan icraat neticesinde kurulan Sarıoğlan Kadın Girişimi Istihsal ve İşletme Kooperatifi’ne organ tevessül etmek isteyen kadınlara umum eğitim bilimi merkezinde istihsal, pazarlama, hıfzıssıhha, iletişim ve sıhhi imdat eğitimi verildi.

Eğitimi bütünler kadınlar amacıyla kiralanan tembel vaziyetteki tıpkısı hareket yeri, Türk Azık Kodeksi’ne makul şekilde tasarlanarak çikolata ve kuru semere üretimi için hazır ağıl getirildi.

Kadınlar kendilerine tahsis edilen bu tesiste ürettikleri ürünleri evvel adına il, şehremaneti ve ilçe gibi kurumlara pazarlamak üzere paradigma üretime geçti.

“Bu işi büyütüp profesyonelleşerek işaret haline deklare etmek istiyoruz”

Ilçebay Güner, AA muhabirine, ilçedeki süreduran 7 karı kadınına yönelik hakeza bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Kadınların kursları tamamlayıp yaklaşık aynı hafta evvel saf üretime başladıklarını anlatan Güner, “Burada çikolatanın ve cılız meyvenin envaiçeşidini üretiyoruz. Allah’ın izniyle kalitemizi birlikte tek düşürmeyeceğiz. Bu konuda da iddialıyız. Öncelikle Sarıoğlan özelinde, sonrasında Kayseri’dahi ve hep Türkiye’birlikte bu işi büyütüp henüz üstelik profesyonelleşerek işaret haline tefhim etmek istiyoruz. Filhakika Türk Nişancı Kurumuna dahi müracaat sürecindeyiz.” diyerek konuştu.

Güner, havari ve ulama maddesi olmayan birinci sınıf çikolata ürettiklerini, il, kaymakamlık ve şehremaneti kabilinden kurumlardan havale aldıklarını dile getirdi.

Kooperatif başkanı Gülten Ardahan bile kadınlar olarak nitelikli istihsal yapmaktan çekicilik duyduklarını belirtti.

İş yerinde 30 tür çikolata ürettiklerini aktaran Ardahan, şöyle devam etti:

“Çikolatanın üretiminden satışına kadar gelişigüzel şeyi inceledik. Hepsini öğrendik, temizliğe çokça ilgi ediyoruz. Meyvelerimizi hele bölgedeki çiftçilerimizden alıyoruz. Meyveleri kurutmak ve öğürtlemek için özel makineler kullanıyoruz. Çikolata atmak amacıyla arz dolgunca tor maddeyi kullanıyoruz. İçinde hiçbir yardım maddesi kullanmıyoruz. Burada müteharrik aile kadınlarımız ek gelir elde ediyor, kocalarına bindi oluyor. Herkes çift koşa geliyor. Öz ismimizi aldıktan sonra da ürünlerimizi dar dışına ihraç gitmek istiyoruz.”

“İnsanların damaklarını tatlandırıyoruz”

Üreticilerden Hatice Felaket ise üretmenin fena hâlde aynı molekül olduğunu anlatarak, öz parasını kazanmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Nurcan Ardahan dahi çikolatanın kendisi amacıyla bahtiyarlık ifade ettiğini vurgulayarak, “İnsanlara bahtiyarlık dağıtıyoruz. İnsanların damaklarını tatlandırıyoruz. İnsanlar bahtiyar berenarı tığ dahi mutlu oluyoruz. Bu işi sonuna kadar sürdürmeyi istiyoruz. İnşallah başarırız.” dedi.

Share: