Kemiklerin sessiz hastalığı ‘Osteoporoz’

Kemiklerin sessiz hastalığı ‘Osteoporoz’

Kahve tüketimi kemik erimesini tetikliyor

BURSA – Kemiklerin sessiz hastalığı yerine tanıdık ‘Osteoporoz’ yani mızrap erimesi, kıraathane kullanımının ötede olmasıyla daha üstelik artmaktadır.

Toplumda kemik erimesi olarak birlikte aşina osteoporozun, mızrap içeriğindeki mineral matrixin ve protein içeriğinin kaybıyla fay riskini arttığı ve toplumda yaygın olarak aşina aynı mızrap hastalığı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Özgen Kamay, “Kemik erimesi, 50 yaş üzerindeki temas 3 kadından ve değme 5 erkekten birini etkilemektedir. Osteoporoz sebebiyle otama gören seçme 3 hastanın birinde ileriki hayatları içerisinde osteoporotik kırıklar görülmektedir. Bire Bir kemiğin gücünü galiba eden 4 ana oyuncu vardır. Bu ana aktörler; kalıtım bilimi, hormonal, çevresel ve tagaddi alışkanlığıdır. Osteoporozda genetiği değiştiremeyeceğimize göre, hormon eksiklikleri, üzücü tagaddi alışkanlıkları ve çevresel faktörler kemik yoğunluğunu belirleyen esas unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

“Kemiklerin sessiz hastalığı”

Osteoporozun, kemiklerin ağızsız hastalığı yerine aşina tıpkısı maraz olduğunu belirten Kamay, “Mızrap kırıklığı oluşmadan rastgele belirti vermez. Bu üstelik osteoporozun sosyete sağlığı açısından yüce bire bir sevgili olduğunun göstergesidir. Osteoporozda yakınmalar, yetersiz kırıkların ortaya çıkmasıyla kendisini gösteren postür (vakfe) bozukluğu ile başlayabileceği üzere, benzeri kırıkla de kendini gösterebilmektedir” diye niteleyerek konuştu.

Kemik erimesinin, mızrap ölçümü diye bilinen formül yardımıyla kişileştirme edildiğini ifade fail Kamay, “Bu yöntemle kemiğin içerisindeki yoğunluğun ölçümü yapılmaktadır. Bu yoğunluğun derecesine göre, mızrap erimesi derecelendirmektedir. Anlaşılan ayrımsız sınırın altındaki değerler, kişinin gözyaşı ortalaması ve ölçün sapması alınarak kemik erimesi namına akseptans edilir. Kemik ölçümünün kimlere yapılması gerektiği ise genişlik oylumlu konulardan bir tanesidir. Burada kişiye riziko analizi yapılması gerekmektedir. Mızrap erimesi açısından riski olan kişiler veya ati yaştaki kişilerin tümüne yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Mızrap erimesinde reçete tedavisinin esas üs olduğunu tamlayan Kamay, “İlaç tedavilerinin oluşturmuş olduğu sunu cesim faktör, kemiklerin mineral desteğini sağlamasının dışında kemik yıkımını yavaşlatmasıdır. Ancak ilaçlar, kemik yıkımını azaltırken, kemik yapımını de azalttığı üzere kemiğin saf fizyolojik döngüsü üstelik yavaşlamaktadır. Bu sebeple, reçete tedavilerinin yararlanma sürelerinin takibi çokça önemlidir” dedi.

“Kıraathane mızrap erimesini tetikliyor”

İlaç tedavisinin birlikte kişinin hayat tarzı, doğru beslenmesi ve ızdırap alışkanlıklardan ırak durmasının de çokça mehabetli olduğunu tamlayan Uzm. Dr. Özgen Kamay, “Kısık sigara, alkol ve kahvehane kullanımı kadar alışkanlıklar kemikler üzerinde damarlı etkiler oluşturmaktadır. Okkalı kahvehane kullanımının mızrap erimesi üstünde karşıt etkileri vardır. Türk kahvesi veya değişik tıpkısı kahvehane olmasının bir önemi yoktur. Makbul miktarla ilişkilidir. Bugüne büyüklüğünde yapılan araştırmalarda günlük 3 fincan kıraathane tüketiminin kemik erimesi üstünde kontra etkiler gösterdiği kanıtlanmıştır. Erken yaş dönümü kadar hormonların er azalması durumu kemik erimesi üzerindeki genişlik eke riziko faktörlerinden biridir. Idman ve hikmet tedavilerin, mızrap erimesi üstünde müspet etkilerinin olduğu bilinmektedir. Özellikle yol ve belli belirsiz koşular ile eklemlere abra bindirilmesi kemik erimesinin önüne geçmektedir” şeklinde konuştu.

Share: