Kendisi üzere yaptığı bastonun imalatçısı oldu

Ordu’nun Korgan ilçesinde 68 yaşındaki Gaybubet Börek, kendisi üzere yaptığı bastonun ustası oldu.

Çocukluğunda babası Recep Mualla Börek’in kaza merkezindeki marangoz atölyesinde etkin Ihtiyaç Börek, 14 yıl evvel sıhhatli dizindeki ağrı nedeniyle sorun yaşayınca yürümesine destek amacıyla kendisine kötek yaptı.

Talep konusunda arada bir kötek üreten 2 yavru babası Börek, imalatını yaptığı amortisör sandığına ilginin azalması zımnında 2008’de ağız ağıza kötek işine yöneldi.

“Benden bambaşka ilçemizde eden bulunmayan”

Elma ağacını sabırla işleyerek kötek üreten Ihtiyaç Börek, AA muhabirine, mesleği, makine kullanmadan ahşap koz sandığı işleyen babasının beraberinde öğrendiğini söyledi.

Börek, 2008’e büyüklüğünde ahşap kasa yapımına devam ettiğini, suni tahta ve değişik türlerin çıkmasıyla sandıklara rağbetin azaldığını belirtti.

Dizinde ağrı oluştuğunu, ağırlığını o noktaya boğazlamak amacıyla tıpkı ustaya baston yaptırmak istediğini anlatan Börek, “Merhum oldu, pandemide vefat etti, Cenabıhak yağmur eylesin. Bastonu yaptı ama çok mülk istedi. Ben birlikte almadım, kendim yaptım. Benzeri çağ karşıdaki bakkalda oturuyordu, ‘Bunu yapabilmiş miyim, bak bakalım’ dedim. ‘Sen bunu becereceksin inşallah. Sen buna bitmeme et’ dedi.” diye niteleyerek konuştu.

Börek, daha bilahare elma ağacı bulmaya başladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Idmansız elması olanlara söylüyordum. Bahçesinde tor elma olanlar getiriyor ya dahi ‘Ego anlamıyorum, gel bahçeden kes’ diyorlardı. Benden başka bile ilçemizde fail yok. Bundan Sonra kendileri getiriyor. 3 yahut 4 modül getirene biricik veriyorum, gerisi bana kalıyor. Ustalığımı da tamamen öğrendim, bu işe yöneldim.”

El Eğitimi Merkezleri öncülüğünde açılan mütenevvi etkinliklere üstelik katıldığını dile getiren Börek, “Hepsi doğal, makine işi yapmıyorum, el işi yapıyorum. Babamdan kalma hızarım var. Onunla kesim işlerini yapıyorum. Çok tekaüt bir iş ama lezzetli. Paradan ilk bu hareket zevk meselesi. Ego yaptığım işten beğeni alıyorum.” dedi.

Börek, önce baston siparişini Adapazarı’ndan aldığını kaydederek, şunları söyledi:

“Henüz sonradan Ordu’dahi isteyenlere yaptım. Site merkezinde sergi açtım. Orada sıradan üstelik sattım. Ondan sonraları internetten Almanya’dan görmüşler. Oradan gelenlere sipariş vermişler, ben üstelik onlara gönderdim. Beğeni ve murat çok amma dikme çıkarmak pres oluyor. İşçi bile bulmak benzer değil. Serencam ustasıyım diyebilirim. Becerikli yetişmiyor. Piyasada fabrikada yapılmışı var, bu bastonlar değişik türdeki ağaçlardan yapılmış, fiyatları dahi henüz düşük. Vatandaş ona yöneldi ama zevkine düşkün ve incelmemiş elmanın ne olduğunu bilen herif bunu isteyerek alıyor.”

Kötek yapımı yardımıyla ocak bütçesine henüz çok katkı sağlayabildiğini tamlayan Börek, “Bu sene biriktirmiş olduğum parayla bile hanımla beraber hacılık şans oldu. Tanrı’a şükürler olsun. Cenabıhak’ım herkese dahi felek etsin diyorum. Cenab-ı Cenabıhak hangi kadar dirlik verirse o büyüklüğünde bu mesleği sürdürmeyi düşünüyorum.” dedi.

Share: