ODÜ’de “Sarsıntı Gerçeği ve Yapılar” mevzulu siyasal

Ordu Üniversitesi’nde (ODÜ) ‘Deprem Gerçeği ve Yapılar’ mevzulu panel gerçekleştirildi. ODÜ Rektörü Prof. Dr. Mehabetli Akdoğan, “Budun adına bilime akla yatkın hareket yapmayı öğrenmemiz geçişsiz, ilmî anlamda akıntı etmeyi cemiyet kendisine benimseyip içselleştirmemiz geçişsiz” dedi.

Cıvıl Cıvıl Üniversitesi Ceren Özdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde olabilecek ayrımsız zelzele öncesi alınması müstelzim tedbirler ve Türkiye ve Kalabalık’nun depremselliği konusu ele makbuz. Panelin açım konuşmasını özne Rektör Prof. Dr. Büyük Aksungur, “Ülkemizde yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11 ilimizde 50 bine yakın insanımızı kaybettik. Amma Japonya’da da bir şekilde hareket oluyor, bakıyorsunuz binalar yıkılmıyor. Bizlerin de millet adına bilime akla yatkın hisse senedi yapmayı öğrenmemiz lazım. Ilmî anlamda akıntı etmeyi cemiyet namına benimseyip içselleştirmemiz geçişsiz. Şayet biz bu binaları olgun insanlarının söylediklerini yapmış olsaydık bu kadar kayıplar olmazdı. Elbette depremin yaralarını saracağız, elimizden hangi geliyorsa yapacağız ama bundan ders çıkarmayacak mıyız? Türkiye tıpkı deprem ülkesi, Üniversitemizde bu işi bilici hocalarımız var onları kulaktan bundan sonraki yapılaşmalarda, kentleşmelerde, bina yapımlarında onların görüşlerini almamız lazım. Türkiye’nin hem fiziki ve maddi anlamda hem dahi içtimai, kültürel, beşeri anlamda dünyada çevrilmiş ülkelerden biri olabilmesi amacıyla olgun insanlarının ilmî anlamda yalman durmalarını, bilimden edim vermemelerini çokça önemsiyorum. Depremde hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara müstacel şifalar ve geride kalanlara kolaylıklar diliyorum. Bu toplantının hayırlara anahtar olmasını diliyor, programın düzenlenmesinde emeği güzeşte arkadaşlara değişik teşekkürname ediyorum” dedi.

Teknik Bilimler Çığır Yüksekokulu İnşaat Bölümü Talim Üyeleri Doç. Dr. Yasemin Akgün ve Doç. Dr. Erdem Türkeli vasıtasıyla gerçekleştirilen panelde dinleyiciler, Türkiye’nin ve Kargaşa’nun depremselliği, bina kültürü ve yapılarda oluşan hasarlar, alınması gereken önlemler ve yapılarda ihya yöntemleri kabilinden kip çokça konuda bilgilendirildi.

Panele ayrıca Çalgı Aleti ve Fon Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Karaduman, akademik ve idari personel ile davetliler katıldı. – ORDU

Share: