Rize’de AKP’ye ‘Çay Kanunu’ Tepkisi: “Bu Kanunun Ruhu Darmadağın, Çünkü Niyeti Bakımsız”

GENÇAĞA KARAFAZLI

AKP’nin encümen görüşmeleri ertelenen Çay Kanunu Teklifi’ni Meclis açıldıktan sonra baştan gündeme getirme kararı Rize’üstelik ihtarname edildi. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “Bu kanunun ruhu kötü, çünkü niyeti darmadağın. O nedenle bu kanunun kâffesi anlayışsız çekilmeli ve yeniden, konuyla ilgilendiren mecmu tarafların ayrımsız araya gelmesiyle yeni benzeri Çay Kanunu çıkarılmalıdır” dedi.

AKP Genel Başbuğ Yardımcısı ve Rize Mebus Dirimsel Edip, güzeşte haziran ayında TBMM’ye sundukları, ancak üreticilerin tepkisi konusunda komisyondaki görüşmeleri ertelenen Çay Kanunu Teklifi’ni, Divan 1 Ekim’de açıldıktan bilahare yeniden gündeme getireceklerini açıkladı.

CHP Rize İl Başkanlığı, bazı siyasi parti, sivil sosyete kuruluş ve sendikaların temsilcileri ile öz üreticileri, AKP’nin Öz Kanunu Teklifi’ni baştan gündeme getirme kararını bugün ihtarname etti. Rize’deki Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan protestocular hesabına benzeri açıklama özne CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, şunları söyledi:

“ÖZEL SEKTÖR ÇAYKUR’UN AÇIKLAMIŞ OLDUĞU FİYATTAN ÖZ ALABİLİYORMUŞ”

“2022 yılı gözyaşı öz kampanyasının üçüncü sürgününde serencam dönemlerini yaşıyoruz ve yakında 2022 yılı gözyaşı çay sezonunu tamamlamış olacağız. Bu yıl rekoltenin bağan olması nedeniyle gözyaşı çay yaprağı satışlarında çok sevgili yaşanmadı ve özel sektör üstelik ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyattan çalım yaptı. Bu öz sezonunda gördük kim özel sektör, ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyattan çay alabiliyormuş. Yani taban değer uygulanabiliyormuş. Bir şeyi henüz gördük; hür teşebbüs, ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyattan öz aldığında ne kota sorunu var ne de kontenjan sorunu var. Sonsuz kendisine söylemiş olduğumuz güya hangi kadar essah olduğumuz bir kat elan ortaya imdi; gözyaşı çayda ayak tabanı fiyatı yasalaştırın, çay üreticilerinin temel sorunu ortadan kalksın. Antrparantez yıllardır ‘Öz Kanunu çıkarılsın’ dedik. Ama ne Öz Kanunu’ndan bahsettik; ‘Üreticiyi koruyacak Çay Kanunu’ dedik ve bu amaçla Çay Kanunu tekliflerimizi Meclis’e sunduk, reddedildi. ‘Siz getirin’ dedik, ayrımsız kanun getirdiler, kanunun hangi sahibi var ne muhatabı var. Yasa beyninde kaldı. Biricik bir kişi sahip bundan sonra.

“BU KANUNUN RUHU SIFTINLIK, ZIRA NİYETİ BAKIMSIZ”

AKP vasıtasıyla çıkarılmaya çıkarılan kanun, devletin öz tarımındaki sorumluluğunu ve görevini ortadan kaldırarak Türk çayını ağız ağıza sermayeye anahtar, öz üreticisini yoksullaştırarak köle edecek, ÇAYKUR’un bulunmayan edilmesini sağlayacak, detaylı vadede yerli girişimcilerin bile devreden çıkarılarak Türk çay tarımının tamamen yabancıların eline geçmesini sağlayacak bir kanun. Bu kanunun ruhu viran, çünkü niyeti siftinlik. O nedenle bu kanunun kâffesi et kafalı çekilmeli ve baştan, konuyla ilişkin tamlık tarafların bire bir araya gelmesiyle bakir tıpkısı Çay Kanunu çıkarılmalıdır. Biz henüz önceki birlikte açıkladık; üreticiyi, öz tarımını ve ÇAYKUR’u korumayan hiçbir kanunu ve yasa teklifini kabul etmeyiz. Zaman üstelik benzeri şeyleri söylüyoruz.

“YAŞ ÖZ TABAN FİYATINI ULUSAL ÇAY KONSEYİ BELİRLEYECEK”

Ayak Tabani fiyat uygulamasını kanunlaştırmayan, ÇAYKUR’u Geçim Fonu’ndan çıkarmayan hiçbir kanun teklifini kabul etmeyiz. kanun teklifi Sedir’e sunulduğunda mevrut tepkiler üstüne ‘Düzeltmeler yaptık’ dediler ve milletle dalga geçtiler. Sanki başkalık, çay fiyatını Millî Çay Konseyi açıklamayacak, Ekincilik Bakanlığı açıklayacakmış. Olur çay fiyatını ki belirleyecek? Millî Öz Konseyi. Yahu belirlenmiş fiyatı Tarım Bakanlığı açıklasa ne olur açıklamasa ne olur. Halkımızla numara geçmeyi bırakın. Kanunda sübvansiyon bedelleri ile ilişik aranjman bulunmayan, destekleme bedelleri tıpkı kişinin iki dudağı ortada. Kanunda hangi var? Kontratlı tarım var. Çay üreticisini ücretli köleliğe mahkum edecek bir aplikasyon. Bu geçim işini elan önceki gördük, yaşadık. AKP, giderayak öz sektörünü kişi yandaşlarına kapatmaya çalışıyor. Buna müsaade vermeyeceğiz. Buna izin vermeyin. Üreticiyi korumayan AKP’nin Çay Kanunu’nu AKP ve Cumhur İttifakı çıkarsa üstelik on paralık iptila etmeyin, iktidara geldiğimiz evvel dönme fesih edeceğiz ve üreticiyi ve ÇAYKUR’u esirgeyici Çay Kanunu’nu Kavim İttifakı kendisine yapacağız.

“ŞIŞKINLIK KARŞISINDA ÖZ ÜRETİCİSİNE BINDI VERİLMELİDİR”

Konuşu kriz ve faziletkâr şişkinlik bitmeme etmekte ve halkımız rastgele geçen zaman elan birlikte çok yoksullaşmaktadır. Yaş çay yaprağına 2022 yılı amacıyla yüzdelik 75 bindirim yapılmıştır. Oysaki şu asıl kadar gerçekleşen enflasyon yüzde 100’leri geçmiştir. Sezon direnmek üzere olduğu üzere öz üreticilerinin mağduriyeti, destekleme prim bedelinin artışı ile fakat giderilebilir. Çay üreticilerinin promosyonla ilgilendiren mevsuk talepleri devam etmektedir. ÇAYKUR’birlikte mevsimsel yerine müteharrik işçilerin sorunları ve talepleri çözülmeden beklemektedir.”

Saltuk Deniz, öz üreticilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:

“İçinde aya bedel uygulaması sıfır, üreticiyi kıygın edecek, ÇAYKUR’u bulunmayan edecek yasa teklifini top idraksiz çekiniz. Eş, hep gelişigüzel arz açık katılımla, yeryüzü serbest mutabakatla Çay Kanunu’nu hazırlayalım ve Sedir’ten geçirerek yasalaşmasını sağlayalım.

Yaş çaya sunulan terviç bedeli 30 kuruştan sunu az 1 TL’ye çıkarılsın ve 2022 yılı bitmeden ödensin.

Çay üreticilerinin özendirme talebi hesabına getirilsin ve bu konudaki çalışmalara hızlı hızlı başlanılsın.

ÇAYKUR’bile müteharrik sezonluk işçilerin sorunları çözülsün ve talepleri adına getirilsin.12 kamer YEMEK ve hisse senedi, kamu çalışanların en demokratik hakkıdır.

Rize Ticaret Borsası ve ÇAYKUR, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Esnaf Odası ve Rize MUSİAD ve ziraat odaları, belediyeler, çay üreticilerinin çocuklarına burs versin. Bu burs talebimiz tıpkısı zamanda mecmu öğrenciler zarfında geçerlidir.”



Share: