Şakirt yerine gittiği İstanbul’dan çalıştıran yerine döndü

Erzurum’dan yavru yaşta iken ailecek göç ettikleri İstanbul’dahi girdiği aynı başmak fabrikasında çırak, kalfa ve mahirane adına etkin Cevdet Akdemir (38), kardeşleri kadar taze yaşta gelişim insanı oldu. İstanbul’dan sonradan memleketi Erzurum’a üstelik bire bir ayakkabı fabrikası kuran Akdemir, 40 gencin hareket sahibi olmasını sağladı.

Form Yakutiye ilçesinde kıpırdak Bahaddin- Raife çiftinin 10 çocuğu alelade yaşta gittikleri İstanbul’de mütenevvi fabrikalarda şakirt yerine işe başladı. Girdikleri işlerde gücük sürede muvaffakiyetli olan ve çıraklıktan kalfalığa oradan üstelik ustalığa kadar yükselen Akdemir kardeşler güçlerini birleştirip tekstil ve ayakkabı fabrikası kurdu. Ailenin 7’nci çocuğu olan evli 3 yavru babası Cevdet Akdemir mesleğini yıllar geçmiş göç ettikleri ağababa ocağına taşıdı. Gestalt Yakutiye ilçesinin Hilalkent semtinde Büyükşehir Belediyesine ilişik Firez Merkezi’nin alt katını kiralayan Akdemir önce etapta 40 kişiye savmak kapısı oldu. Hedefinin çalışan sayısını 200’e ihata etmek olduğunu belirten hisse senedi insanı Cevdet Akdemir şunları söyledi:

“Babam ölünce annem bizleri çokça pres şerait altında büyüttü. İş imkanı yoktu. Kardeşlerim ve ben çocuk yaşta iken İstanbul’a barhana ettik. Hepimiz ayrımsız işe girip çalıştık. Amma on paralık yılmadık ve azimle çalıştık. Annem bizim bütün birleştiricimiz oldu. Kardeşler olarak güçlerimizi birleştirip uzmanlaştığımız tekstil ve pabuç birlikte birer üretimevi kurduk. Yüzlerce kişiye hisse senedi imkanı bilinen. Ego ve ailem cet ocağımız Erzurum’u hiç unutmadık. Tığ tahminî 25 yıl önce başıboşluk nedeniyle İstanbul’a gitmiştik. Bizim o sıkıntıları yabancılar çekmesin diye buraya üretimlik kurmaya değişmeyen verdik. Ego buna talip oldum ve Erzurum’a döndüm. İlk etapta firez merkezinin altında 40 kişinin istihdam edildiği bire bir kayran açtık. Geçenlerde tevhit sanayide kuracağımız fabrikada bu sayıyı en beş altı 200’e çıkaracağız. Şurası gördük ki insanlar güçlerini birleştirir ve deli dolu olursa değme şeyin sahibi peki. Gittiğimiz ve çektiğimiz o sıkıntıları tek ahit unutmayacağız. Bize hem üvey anne hem dahi atalık işleyen annemiz Raife Akdemir bizi aynı arada tutup bugünlere gelmemizi sağladı. Eşlerimizde ‘patron hanımıyım’ demeyip fabrikada birer iştirakçi kadar çalışıyorlar.”

Büyükşehir Belediye Reisi Mehmet Kademe’den övgüyle bahseden Akdemir, “Erzurum’a yatırım yaparken ne gibi sorunlarla karşılaşırız diye düşünüyorduk. Amma tanıştığımız Şehremaneti Başkanımız Mehmet Derece bu düşüncelerimizi aklımızdan sildi ve bodur sürede fabrikamızı kurduk. Şu dakika 40 personelimiz var. Yegâne isteğimiz buranın elverişsiz gelirli ailelerin savuşturmak teknesi adına çalışması. Burada bizimle çalışmak isteyen deneyimli bay ve karı elamanları bekliyoruz. Benzer ne büyüklüğünde olursa olsun hepsine kapımız vazıh” dedi. – ERZURUM

Share: