Antalya’da emekli öğretmen tarihi kayaç resimlerini ibdai yorumla tuvale aktarıyor

Antalya’dahi emekli hoca Cemalettin Timur, kayaç taşları üstüne mahkûk arkeolojik figürleri tuvale aktarıyor.

Muratpaşa ilçesinde canlı 74 yaşındaki Timur, 26 yıl dershane öğretmenliği yaptıktan sonra zahmetli oldu. Arkeolojiye bent duyan Timur, petroglif (kayaç üzerine oyma-kazıma) sanatına yöneldi.

Tarih öncesi dönemlere ilişkin kaya resimlerini öz yorumuyla tuvale nâkil Timur, kazı bilimsel çalışmalarda tespit edilen petroglif figürleri akrilik su bazlı boyayla tuvale geçiriyor. Aynı müddet kurumaya bıraktığı figürleri zımparayla düzelten Timur, tuvali semiz boya ile renklendiriyor.

Timur, bu yöntemle hazırladığı eserlerinden oluşan 18 ferdî işporta açtı.

“Resim yaparken antika çağlara gidiyorum”

Benzeri dergide petroglif ile karşılaştıktan sonraları bu alanda yoğunlaştığını aktaran Timur, AA muhabirine, kestirmece 30 yıldır sanatla uğraştığını söyledi.

Timur, “Foto yaparken antik çağlara gidiyorum. O dönemle birleşiyormuş üzere benzeri duyguya kapılıyorum. Sanki o insanlar oradan kalkıp gelecek ve benimle konuşacak üzere geliyor. Geçmişe gezmek, oradan ahraz kabul etmek haddinden fazla başka bire bir duygu ve ben bunu yaşıyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Petroglifin Antik Çağ’üstelik insanların kayalara günce yaşamlarını ifade etmek için çizdiği kaya resimleri olduğunu tamlayan Timur, “Türklerin Orta Asya’daki Altay Dağlarının kayalarına çizdiği petroglifler daha çok ilgimi çekiyor. Bunları tuvale aktarıyorum. Akçasal kaygılarla bu sanatı yapmıyorum. Tıpkısı defada biten eserlerim birlikte var, üç günde biten tablolarım üstelik var. Sanatımı esenlik alarak sürdürüyorum. Işlik çalışmalarımı kaplamak, bu sanatı aktarmak isteyen herkese üstelik kapım celi.” ifadesini kullandı.

Share: