Vocathlon: Mesleki Hamle Maratonu sona erdi

Kastamonu’bile 10 ilden 22 takımın katılımıyla gerçekleştirilen Vocathlon: Mesleki Etap Maratonu sona erdi.

Kuzey Küçük Asya Kalkınma Ajansı (KUZKA) aracılığıyla Mağrip Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Mutedil Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Milli Yetişek müdürlükleri aksiyon birliğinde gerçekleştirilen Vocathlon: Mesleksel Girişim Maratonu’na Kastamonu, Çankırı, Sinop, Zonguldak, Karabük, Bartın, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat’tan 132 öğrenci ve öğretmenin kayran aldığı 22 mızıka katıldı.

Mesleki mutedil tedris kurumlarında öğrenim gören gençlerde girişimcilik kültürü ve yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen program, Kastamonu Yolkonak Deneyimsizlik Kampı’nda 3 bölüm sürdü. Takımların projelerini anlattığı programda, takımlara TR81, TR82 ve TR83 bölgelerinden 19 mentor, iş fikri geliştirme çalışmalarında kılavuzluk etti.

Yapılan yorum sonucunda Çankırı Şehit Yiğitlik Öztürk Mesleksel ve Maharet Anadolu Lisesi’nden ‘Modüler pijama’ isimli hisse senedi fikri bir numara olurken Zonguldak Mesleki ve Beceri Küçük Asya Lisesi’nden ‘Vrloskopi’ ikinci, Amasya Merzifon Mesleksel ve Ustalık Küçük Asya Lisesi’nden ‘Elektrikli yükleme açar istasyonu’ ise üçüncü oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Cımbar Alsaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2019 yılından itibaren “geleceğim mesleğim” sloganıyla mesleksel eğitime destek verdiklerini belirtti.

Vocathlon’un mesleksel yetişek temasının iyicene tıpkısı çıktısı olduğunu dile getiren Alsaç, şunları söyledi:

“Mesleksel eğitimdeki gençlerimizin girişimcilik ile ait fikirlerine teşci etmek, onlara cesurluk çevirmek, önce fikirlerine birey suyu aşılamak için tıpkısı yarış düzenledik. Bu yarışmamız akıbet 4 yıldır devam ediyor ama bu sene katılımımız haddinden fazla güçlüydü. Hoppadak KUZKA bölgesinden değil, BAKKA ve OKA bölgesinden de öğrencilerimiz buraya geldi. Özellikle yarışan mektepli sayımız çokça fazlaydı. 10 ilden mevrut 22 takımdan oluşan 110 öğrencimizin fikirlerini burada dinledik. Bu yılki efdal ortaklık bizleri henüz dahi cesaretlendirdi. Önümüzdeki yıl biz henüz çok bölgemizi ve şehrimizi bu çalışmaya karışma edeceğiz. Elan çok çığır liseli öğrencimizin bu yarışmada fikirleriyle bizlerle buluşmasını sağlayarak onları cesaretlendirecek ve onların fikirlerini ticarileştirecek çalışmaya geçilmek üzere mücahede edeceğiz.”

KUZKA Umumi Sekreteri Serkan Dinç ise Vocathlon: Mesleki Adım Maratonunun öğrencilere sağladığı faydalardan hezel etti.

Öğrencilerin kısıtlanmış zamanda değerli gelişim fikirleri geliştirdiğini anlatan Güre, “Bu bile gerçekte gençlerimize güveni aşılayan aynı izlence. Hasis özgüvenleri ve motivasyonları yükseliyor. Ülkemizdeki gelişmelerle birlikte onlar birlikte gelecekte tıpkı husus üretebileceklerine ve eklenmiş derece oluşturabileceklerine inanıyorlar. Zaman eğitimden sağlığa, askeri teknolojiden orman yangınlarına büyüklüğünde bir nice konuda bizlere düşün sunuyorlar. Etmek oluyor kim iz liseli öğrencilerimiz işin yazılım kısmını da tesisat kısmını de biliyor.” dedi.

BAKKA Umumi Sekreteri Lutfi Altunsu birlikte girişimciliğin önemine değindi.

Girişimciliğini geliştirmek amacıyla ceht içerisinde olduklarını tabir eden Altunsu, “Bunların içerisinde bildirme yetişkin unsur lacerem yenilikçi, girişimci hisse senedi fikirlerine topluluk gençleri desteklemek. Bu projelerin içerisinde birlikte beribenzer hayata geçirebilecek durumdaki müteşebbis aksiyon fikirlerini üstelik yatırımcılar evet üstelik gelişim insanları üzere finansal kaynaklar ile buluşturarak gençlerimizi girişimci adına hazırlamamız gerekiyor. Kalkınma ajanslarımızın birçoğu buna müteveccih faaliyetler yürütüyor.” diye niteleyerek konuştu.

Yaptıkları proje ile bir numara olan Çankırı Martir Fazilet Öztürk Mesleksel ve Beceri Küçük Asya Lisesi öğrencisi Rümeysa Akbaş ise rahatsız bakımına yönelik tıpkı proje yaptıklarını belirtti.

Modüler pijama projesi hazırladıklarını anımsatan Deniz Kazı, “Vocathlon bana, geçmiş önce ayrımsız hisse senedi kuracaksam hangi yapmam gerektiğini öğretti. İşi kurduktan sonra nerelere gitmem, hangi yapmam ve nasıl müracaat yapabileceğimi öğretti. Arkası Sıra insanlarla etkileşimi ve girişkenliği öğretti.” ifadelerini kullandı.

Share: